top of page

Waarderend LEAN

Wat je aandacht geeft groeit

Heb jij ook zo hard gewerkt aan het continu verbeteren van de organisatie met als doel groei te realiseren, kosten te verminderen of te innoveren? En daarbij dankbaar gebruik gemaakt van LEAN? Inmiddels zien we dat LEAN bij veel organisaties gemeengoed is. Met mooie resultaten.

 

Maar wij geloven dat er nóg meer te bereiken is. Hoe mooi zou het zijn als LEAN in deze uitdagende economische periode ingezet kan blijven worden, maar dan verrijkt met een positieve insteek die energie geeft aan de mensen in de organisatie.

Met welke blik kijk jij? 

De LEAN-methodiek is procesgericht en er wordt vaak gekeken naar wat er (nog) niet goed gaat. En natuurlijk heeft LEAN ook elementen in zich die meer mens- en toekomstgericht zijn, maar daar ligt minder de nadruk op. Hoe is dat in jouw organisatie? Een voorbeeld: In 80% van de gevallen lukt het niet om een product tijdig bij de klant te krijgen. Welke van onderstaande vragen herken je in je eigen organisatie?

1. Wil je onderzoeken waarom we in 80% van de gevallen te laat zijn?

2. Wil je onderzoeken waarom we in 20% van de gevallen op tijd zijn?

Waarderend LEAN, wat is dat dan?

 

De waarderende methode heeft als uitgangspunt: wat je aandacht geeft groeit. En dus wordt er niet of weinig gesproken over wat misgaat of waar de verspilling zit. Je vraagt naar wat er bovengemiddeld goed gaat, om vandaaruit verder te verbeteren. Een dialoog met deze focus geeft een enorm dosis extra energie en versterkt het vertrouwen in elkaar, eigen kunnen en de toekomst. Anderzijds geeft LEAN ook een aanvulling op waarderend onderzoek. Zo is LEAN resultaatgerichter dan waarderend onderzoek, door objectieve metingen uit te voeren en stelt LEAN de klantwaarde nog meer centraal.

Kortom; LEAN en waarderend onderzoek versterken elkaar enorm: the best of both worlds.

Wat levert het op? 

Waarderend LEAN zorgt voor bewust werken met sterke kanten, de toekomst verbeelden, aangaan van dialogen en aandacht voor de mens in het proces. Dit alles gericht op het verlagen van kosten, versteviging van groei of innovatie. De principes komen deels overeen en je hoeft daarvoor niet je hele organisatie om te gooien. Juist niet! Dat zou niet waarderend zijn en verre van efficiënt.

  • Je maakt gebruik van goede bestaande tools zoals dat bij jullie in de organisatie gebruikelijk is;

  • Je breidt de bestaande dialogen in de organisatie uit met de vraag naar kracht, waarde en het verhaal van de mens achter de processen;

  • Je bouwt een brug tussen een bedrijfsmatige en cultuur-aanpak;

  • Er ontstaat een fundamentele verandering in de wijze van continu verbeteren.

Mijn aanbod:

Proeverij Waarderend Lean

 

Ervaar tijdens deze dynamische (online) proeverij hoe waardevol Waarderend LEAN voor jou en jouw organisatie is. Laat je verrassen door de eerste praktische tools waar je direct gezamenlijk mee aan de slag kunt. Van beide werelden het beste!

Proeverij 2-3 uur:

  • Achtergrond van waarderend onderzoeken

  • Ontdek het waarderend interview over het LEAN-kernthema, verbind hoofd en hart

  • Experimenteer met waarderend LEAN in jouw ‘gebruikelijke’ werkwijze

  • Welke eerste kleine impactvolle stap ga jij zetten en met welke tool ga je dat doen? Actie!

 

Follow-up 1 uur:

Leerervaringen, good practices en borgingsuitdaging delen

Andere mogelijkheden:

  • Faciliteren van waarderend LEAN-traject in jouw organisatie 

  • Coaching/buddy-rol mbt waarderend LEAN

 

Heading 1

Painted Heart
bottom of page